vrijdag 10 oktober 2008

Bakso


Overal zie je Bakso verkoper. Ik was al eerder geinformeerd over bakso, maar alsnog weet ik niet hoe het smaakt. Je zag dan zo'n Tukang Bakso. Hij stoot een soort vitrine kast. Kast wordt voorzien van 2 fietswielen, zodat het makkelijk verplaatst kan worden. En aan de onderkant zit een soeppan, waarmee hij het kan opwarmen middels een klein gasvuurtje.
Bakso, wat is dat? Het is een soort soep met een soort vleesballetje erin, vergelijkbaar met een gehaktbal, maar net anders. Ik heb zelf ook geproefd, maar niet op straat, dat was bij een broertje van Suradal. Het smaakt goed, maar geeft mij liever een echte Surinaamse Saoto soep.
Nu het gedeelte waarom ik over bakso schrijf. In Surabaya was ik gaan zitten en observeren van een afstand op een bakso verkoper. Daar kwam iemand en die vroeg bakso. Hij pakte een soepkom (zelfde als onze reguliere saoto soepkom) en maakt het klaar voor hem. Zo te zien, vind hij het lekker, want het gaat heel snel op. Daarna leverde hij zijn lege soepkom en lepel in, verkoper pakt het weer op. Onder in kast heeft hij nog een emmer met water en daar spoelt hij zijn soepkom en lepel en haal het weer eruit. Soepkom en lepel worden gedroogd met een doekje en hij legt het bij de schone voorraad erbij. Dus, hij gebruikt zijn emmer gedurende de dag zo weer om te spoelen en daar is er geen naspoel met schoonwater bij.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ning tho enak mas ruben, dipangan ning nduwur gunung opo maneh, sing hawane adem ngono kui...
Aku wingi nggawe bakso dewe sak bal2 pingpong gedene...hayah sedelo wae ludes.

Zoeken in deze blog