dinsdag 23 september 2008

Wandeling


Na een rondleiding met de auto waren we aan het eind van de dag bij de ouders van Tabeta gegaan.
Hier maken we eerst nog een wandeling, want het is nog niet donker. Het is een mooie omgeving. Temperatuur en klimaat zijn hetzelfde als in Suriname, daarom kunnen mijn grootouders goed aarden in Suriname. Wat ze wel missen denk ik, zijn de bergachtige omgeving. De meeste beplanting zie je ook terug. Bij deze wandeling zag ik een "bitawiri plant" en ik vroeg of die ook wordt klaargemaakt. En ik zei: "Wij Surinamers vinden het lekker". Nee, dat eten ze niet. Wat ze wel klaarmaken zijn de papayabladeren. Heeft het ook gegeten, maar echt heerlijk vind ik niet. Geef mij toch liever die "bitawiri".
Tijdens onze wandeling zagen we ook mensen in de "kali" zich opfrissen, of ik noem het ontdaan van al het vuil van overdag door het hard werken in het land.
De mensen van de omgeving begroeten ons. En ze zeggen: "Mampir". O, wat heerlijk om dat te horen, zo is het ook in Suriname.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wouwww...mas Ruben, jangan kates iku jan2 e yo ono ning G.kidul, elingku aku tau dusuguhi jangan asem soko kates mentah ( bitawiri )sing dicampur karo dele ireng, seger banget lho..utowo diolah sambel goreng kates campuri pete pedes banget, nanging pancene kono senengane kulup godong kates, pait sitik ora dadi opo, carane nggodog kudu nganggo banyu campur lemah sing wis disaring, bubar kuwi di- bilasi bola-bali nganti resik, dadi paite ilang..hmmm...mangane karo iwak asin utowo tempe goreng.

Anoniem zei

Mas Ruben,
Leuk al die blogs met ons te kunnen delen, het lezen alleen geeft me het gevoel, dat ondanks alles we verbonden voelen met de mensen in Indonesie omdat onze voorouders van daaruit kwamen.
De gastvriendelijkheid, de levensgewoonte, alles doet me denken aan onze eigen voorouders en de omgeving vanwaaruit we kwamen, nl. Suriname.
Ik geniet dan ook v/j verhalen.
Houwe zo.

Zoeken in deze blog